Jag blir så glad...

... när det finns människor som tänker som jag, men som dessutom är mycket bättre än jag på att tänka!

http://zeitgeistmovie.com/main.htm


Fjollan och Den glade nazisten

Wee! Jag bloggar! Jag har fått en hel dags ledigt från repandet! Regissören tyckte lördagens rep gick så bra att han ställde in hela långa 12-timmarsrepet idag, mot löfte att vi inte skulle gå ut och supa.
     Det är så roligt att bli behandlad som en vuxen människa.
    
För övrigt tror jag att när man blir glad på gränsen till lycklig över att man äntligen får tid att städa toaletten, är det dags att tänka över sitt liv.

Några andra som borde tänka över sitt liv, är nazister.
    Jag sprang på en härom dan. Eller snarare, han sprang på mig. Han tog till och med sikte.
    Klockan var ungefär 11 på kvällen, jag var på väg hem från rep. Har just ångestat mig igenom Avenyn (som är nån slags jävla djungel efter 8 varje fredag och lördagkväll.), kommer bort mot Studentområdena där jag bor, och då kommer raglande mot mig en enorm man i 35-40-årsåldern. Jag försöker svänga av, men han byter också sida av trottoaren och tar sikte på mig. Och jag ser att han är så packad att han knappt kan hålla sig på benen, och dessutom är han ensam (jag visste inte att nazister någonsin var ensamma), men liksom han är över 2 meter lång och jättestor, och jag är lite nojig att han ska råka ramla över mig och kväva mig eller nåt.
    Och när han kommer nära stirrar han på mig, och ler världens bredaste och fånigaste leende och kvittrar fram "HALLÅ ELLAR?!"
 "Eh, hej?"
     Nu hör det till saken, att jag tycker väldigt illa om nazister. Eller, nazister och nazister. Han hade rakad skalle och bombarjacka, men man kanske inte ska vara så snar att döma folk. Men han var definitivt en stor och obehaglig man, och just då var jag övertygad om att han var nazist. Jag brukar tro att folk är det på natten. Jag är nån 16-dels jude sådär, och jag får alltid tvångstankar att det syns på mig. Så jag var aningen frustrerad.
     Han höll fram handen och ville skaka hand, och när jag gjorde det sa han:
"DU E EN GO GOBBE!"
Jag ville inte vara en go gobbe. Jag ville mycket hellre vara ett judesvin eller dylikt än en go gobbe. Men jag ville inte ha den diskussionen med honom just då, så jag sa.
"Det är du också."
Var helt fel svar. Han tittade irriterat på mig där jag stod och log mitt trevligaste leende, och frågade:
"ÄR DU FJOLLA ELLER?"
"Eh, nej?"
"Jo, du är en riktig liten fjolla!"
Jag tror att fjolla betyder Bög på nazistiska, så jag ville absolut inte vara en fjolla. Så jag stod på mig, och sa:
"Nej, jag är ingen fjolla."
Då blev han jätteglad. Och ville skaka hand. Och sa:
"DU E EN GO GOBBE!"
"Det är du också?"
"ÄR DU FJOLLA?"
"Nej, det är jag inte."

Sen loopade vi den diskussionen ett tag, tills jag beslutade mig för att byta strategi. Han verkade sur när jag gjorde ansatser att gå därifrån, så jag ville inte riktigt glida iväg. Så när fjärde GO GOBBE kom, sa jag:
"Tack ska du ha, vad snäll du är!"
Han blev jättebesviken. Han sa:
"Men är du inte ens lite fjolla?"
"Nej."
"Men... men... inte ens liiiite?" Och han höll upp tumme och pekfinger och visade pyttelite sådär som man gör med barn, och ett tag såg det ut som om han ville krama mig, men bara var för blyg. (Ett problem som jag tror är ganska vanligt hos nazister.)
"Nej, faktiskt inte det minsta."
"DU E VERKLIGEN EN GO GOBBE!"

Då fick jag nog och önskade honom en god natt. Han ropade efter mig att jag var en go gobbe, och just då ville jag bara slå honom.

Men det skrämmande med hela historien, är inte att jag gick hem och var rädd. Inte heller gick jag hem och var förbannad på nazister eller deprimerad över att samhället inte plockade upp honom när han var ung och förvirrad.

Jag gick hem och var orolig för om jag var en fjolla.

Vilket naturligtvis var det absolut fjolligaste jag kunde göra.






Att göra saker för Engla (Eller I väntan på griftefrid)

Ja, det är stiltje igen och hej och hå, och anledningen är att kag repar ungefär 30 timmar i veckan vid sidan av studierna och kommer hem och stupar i säng och därför har bortprioriterat bloggen, men eftersom bloggen de senaste månaderna har handlat mer om huruvida jag skriver i den eller inte, än om nånting som faktiskt är att skriva om, så har jag försökt bespara er den harangen, och bara låta bloggen vila i frid för att sen återuppstå efter premiären.

Men asså ibland blir man bara så jävla förbannad.

Mitt SMS-minne är nu fullt, och framåt kvällen har mobilhelvetet börjat avvisa SMS som kommer in. Anledningen är att jag har fått en massa meddelanden om att det ikväll ska tändas ett ljus för Engla.

I Sverige begås cirka 100 mord per år. Ett tiotal av dem är mot barn. (Källa wiki, men wtf.) Det ovanliga med just det här fallet är förvisso att gärningsmannen inte kände offret, och det är såklart spännande att leka amatörpsykolog och klura på vad snubben har i skallen egentligen, och sådär. Men det som gjort att just det här har uppmärksammats, är en rad journalistiskt tacksamma detaljer. Förutom ett namn som ger associationer till små söta änglar, så har det ju kommit fram att snubben hade barnporr på datorn, att han fanns i polisens straffregister, och han kan knytas till andra uppmärksammade mord, och att hans bror talar ut i pressen, och hej och hå. Detaljerna bara ramlar in, och rubriksättarna måste ha haft julafton hela veckan.

Det är alltid lika absurt när en enskild händelse rör ett helt land. När man har två tysta minuter för några tusen människor i en skyskrapa, men undviker att tänka på miljoner svältande barn. När kedje-sms uppmanar till ljuständning för ett enda barn, när så många andra och etc etc.

Det mest upprörande i eländet, tycker jag som vanligt är kvällspressen. Om jag tillhörde Englas anhöriga, skulle jag inte vilja se hennes ansikte tillsammans med löpsedlar som är menade att kittla fantasin och skapa associationen att hon säkert våldtagits också.

Jag tänker inte tända ett ljus ikväll. Det känns inte äkta. Men jag tänker jävlar i havet visa Engla den respekten att jag låter bli att köpa någon kvällstidning.

DAGEN EFTER/KVÄLLEN FÖRE

Hallå kära ni! Om ni undrar, så beror stiltjen här på bloggen mycket på detta.

ALLA MÅSTE TITTA!

Teater Eksem ger
DAGEN EFTER/KVÄLLEN FÖRE
av Vanja Öjes Dahlberg

image12


"En ung man ordnar en svensexa för sin bäste vän. Det är sista grabbkvällen på länge. De dricker öl, garvar och spelar tv-spel. Plötsligt knackar det på dörren...
Tre unga människor i ett hotellrum.
Vilka är de kvällen före?
Vilka blir de dagen efter? "

En pjäs om makt, moral och okända krafter, pulserande av rå energi och fylld av nattsvart komik. Dagen efter kvällen före är både en ödestragedi i klassisk tradition, och samtidigt en modern realistisk pjäs om unga vilsna människor.

Vanja Öjes Dahlberg debuterar som dramatiker med Dagen efter kvällen före. Hon medverkar också som skådespelare i föreställningen.

Johan Aksell är regissör och skådespelare utbildad på Academy of the Science of Acting and Directing, London, 1993-1997. Han har bland annat regisserat föreställningar på Nya Teatern i Malmö och för Nordic Theatre Company i London. Med Dagen efter kvällen före regi-debuterar Johan i sin nya hemsstad Göteborg.    

Urpemiär 3 maj 2008 Speldatum: 3 maj kl 19 4 maj kl 19 9 maj kl 19 10 maj kl 19 11 maj kl 19 16 maj kl 19 17 maj kl 19 18 maj kl 17 Spelas på Amandas Teater, Nordostpassagen 61 B Boka biljetter
I rollerna:
Linnea - Vanja Öjes Dahlberg
David - Björn Dahlman
Markus - Anders Emgard    
Regi: Johan Aksell
Producent: Mia Kjellkvist & Isabella Roos

Margarin och andra hot mot demokratin

Löpsedlarna idag gör gällande att nån påstår att margarin gör skolelever dumma och tröga.

Jag undrar hur mycket pengar det tipset genererade. (Ett tips till Aftonbladet kan leda till en belöning på mellan 1000 och 5 000 kr.)

Jag funderar på att ringa och berätta att jag påstår att skolan gör eleverna tröga och dumma i huvvet.

Sen har jag råd med den därna Mac powerbooken som jag vill ha.