Finlands sak är vår

Idag skriver tidningarna om hur en psyksjuk man ville mörda Filippa Reinfeldt.
     Lite unikt när det gäller den här typen av nyheter, är att det den här gången var psykvården som slog larm, så att SÄPO och dylikt kunde varnas i tid. Och det var ju bra, och sådär.
      Kul att den här sortens nyhet kommer med den vinklingen, liksom. Annars brukar det ju mest vara ungefär "Anna Lindhs mördare sökte hjälp med fick ingen."
    
Och ändå. Psykvården fortsätter drabbas av nedskärningar. Samtidigt som den psykiska ohälsan inte bara ökar utan dessutom kryper ner i åldrarna. Jag ska inte börja orera om att samhället sådant det ser ut i dag är en ganska bra grogrund för psykisk ohälsa. Jag ska bara helt frankt konstatera att det med största sannolikhet i längden är biligare att pumpa in några extra miljoner i psykvården, än att röja upp efter handlingarna från de som inte fått den hjälp de behövt.
       Ändå görs inget. Nån mer än jag som blir aningen sådär konspirationsteoretisk, och undrar om det inte egentligen är så att det någonstans i något system sitter folk som tjänar på att saker och ting går åt helvete? Och hur högt väckarklockan måste ringa innan de slår på snoozeknappen och somnar om.

För det som hände i Finland kan mycket väl hända här också. En striktare vapenlag är alls ingen garanti för säkerhet när det handlar om riktigt desperata människor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback